
Discovery tiers — Effect of discovery tier on limiting the judgment. 

Question: Can you argue for an award in excess of the tier limits? Why should you not 
be able to argue for damages in excess of the tier limits? For example, the tortfeasor 
may have only $50,000 in coverage, and therefore you want to plead it is a tier 1 claim. 
However, you may have additional UIM coverage, and the amount the jury determines 
as the full amount of your damages will determine whether you can recover on the UIM 
policy. The judge can reduce your recovery against the tortfeasor to $50,000, but you 
ought to be allowed to argue for your actual damages. 

Answer: Attorneys may, to the extent consistent with the law, argue for any award 
amount. However, pleading into a tier constitutes a waiver by that party of any claim to 
damages above the tier limit. See Rule 8(a). Thus, the court must reduce any damages 
awarded in excess of the tier limit to the applicable tier limit, irrespective of the jury’s 
determination. 

Question: What if a jury awards an amount in excess of the tier limits? May a motion to 
amend to conform to the evidence be made at that point? 

Answer: No. Under Rule 8(a), a party who pleads the case as a tier 1 or tier 2 case has 
waived any right to recover damages above the applicable tier limits. Thus, unless the 
party has appropriately amended its pleading pursuant to Rule 15, the tier limit restricts 
the amount of damages that can be awarded. An award in excess of the tier must be 
reduced by the court to the applicable tier limit. The choice of a lower tier confers the 
benefit of no significant discovery in return for the party’s giving up the chance to obtain 
greater damages. It would be inequitable if a party were allowed to plead a case into tier 
1, prevent the defense from conducting the discovery befitting a larger claim, and then 
recover an amount in excess of the tier limit. 

Question: Is the jury told about the tier limits? 

Answer: No. For evidentiary purposes, the court should treat tier limits the same way 
that statutory damage caps are treated. The tier limits restrict the amount of damages 
that can be recovered, see Rule 8(a), but do not constitute admissible evidence. 
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