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Question: 

The Judicial Conduct Commission seeks an opinion on whether a full-time justice court
judge may ethically serve as the national president of an organization dedicated to advancing the
social, political, and economic well-being of a specific ethnic group.

Answer:

Based on the examples the Committee reviewed from the organization’s website, the
Committee concludes that a full-time justice court judge may not ethically serve as president of
such an organization.

Discussion:

The Judicial Conduct Commission has posed the following question: “Can a full-time
justice court judge ethically serve as the national president of [an ethnic group advocacy
organization]?”   To assist the Committee, the Judicial Conduct Commission provided references1

to materials from the organization’s website.  The organization promotes itself as “a national
membership driven organization dedicated to advancing the social, political, and economic well-
being” of the ethnic group served by the organization.  The name of the president is found on the
website.  The president’s bio includes the fact that the president is a sitting judge and the judge’s
title is used throughout the bio.  The organization’s website includes press releases and other
materials describing the organization’s activities and its positions on various social and political
issues.  

In the press releases, the president’s name is usually mentioned and the president is often
quoted.  In recent press releases the organization: announced that it had filed an amicus brief in a
federal case; applauded the launch of a presidential program; commended the U.S. Supreme
Court for decisions in several cases; applauded the introduction of legislation on certain issues;
criticized statements made by presidential candidates; called for a national dialogue on

 The Ethics Advisory Committee has chosen not to name the organization mentioned in1

the Judicial Conduct Commission’s request.  Under Rule 3-109, the Judicial Conduct
Commission may request an opinion about the conduct of others when the answer to the question
is of general interest to the judiciary.  In order to focus this opinion on the issues that will be of
interest to the entire judiciary, the Committee will focus on the type of organization at issue. 
However, in answering this opinion request, the Committee will reference materials from the
organization and the Committee bases its decision on those materials. 



responsible gun ownership; extended sympathies to families of recent mass murder victims; and
called for the end of deporting undocumented immigrants.  

Based on the Committee’s review of the organization’s website, the Committee concludes
that a judge may not serve as president of such an organization.  The Committee’s conclusion is
based on concerns that fall into four areas: 1) speaking on legislative issues that do not involve
the law, the legal system, or the administration of justice; 2) commenting on pending cases; 3)
expressing opposition to political candidates, and commenting on political issues; and 4)
fundraising.  

Service with Civic Organizations:

Rule 3.7 of the Utah Code of Judicial Conduct states that a judge may serve as an officer
of a civic organization.  There are, however, restrictions on service.  Rule 3.7 states that a judge
may not serve as a legal advisor to a civic organization nor may a judge engage in fundraising or
membership solicitation.  Service is also specifically subject to rule 3.1, which states that service
may not interfere with the judge’s judicial duties, and service must not undermine the judge’s
independence, integrity, or impartiality.  As with a judge’s other extrajudicial activities, service is
also subject to other provisions of the Code.  The other Code provisions of particular interest are:
rule 1.2, which requires a judge to act in a manner that does not undermine public confidence in
the independence, integrity, and impartiality of the judiciary; rule 2.10, which prohibits a judge
from communicating on pending cases; rule 3.2, which restricts a judge’s consultations with
other branches of government; and Canon 4, which restricts a judge’s political activities. 

The question of whether a judge may serve as an officer of a particular organization is
ultimately resolved by looking at the activities of the organization and the role of the officer. 

Legislative Activities:

A judge is prohibited from certain activities involving the other branches of government. 
Rule 3.2(A) states that a “judge shall not appear voluntarily at a public hearing before, or
otherwise consult with, an executive or a legislative body or official, except . . . in connection
with matters concerning the law, the legal system, or the administration of justice.”  The
prohibition applies whether a judge is acting professionally or personally.   In Formal Opinion2

89-1, the Judicial Council determined that this provision applies when a judge serving as
president of the State Bar makes recommendations to government bodies, or otherwise takes
public positions on political issues, whether or not the judge as president directly communicates
with the government body.  The prohibition thus applies whether the judge appears personally
before a government body, or the judge sends a written communication directly to the
government body, or the judge communicates indirectly, such as through an intermediary.  

 The rule permits a judge to act pro se on matters involving the judge’s legal or economic2

interests.
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Because a judge occupies the position of authority in the judicial branch, a judge may not
become involved in activities of the other branches of government except to the extent that those
activities directly impact the judiciary.  The prohibition in 3.2 aligns with other Code provisions
requiring a judge to maintain the independence of the judiciary.  Rules 1.2 and 3.1 require a
judge to engage in activities that do not undermine public confidence in the independence of the
judiciary.  Reading all these provisions together, the Committee concludes that the provisions
prohibit a judge from publicly expressing views on political issues, except for those issues
involving the law, the legal system, and the administration of justice, or issues directly impacting
the judge’s legal or economic interests.

The Committee has previously discussed the intended parameters of “the law,” “the legal
system,” and “the administration of justice” and the extent to which judges may comment on
those issues.  In Informal Opinion 01-1, the Committee noted that, “[r]ead broadly, this would
permit judges to take positions on practically everything the legislature does, because the
legislature’s activities also concern the law.”  The Committee stated, however, that “the canons
should [not] be construed so broadly.”  The Committee emphasized that “the issues on which
judges can speak must have a connection to the regular judicial or administrative activities of a
judge.”   The Committee stated that the issues must have a “direct and primary connection to the
law, the legal system, and the administration of justice.”  In Formal Opinion 89-1, the Judicial
Council addressed this provision in relation to a judge’s activities as president of the Utah State
Bar.  The Judicial Council noted that the phrases “the law,” “the legal system,” and “the
administration of justice,” could be subject to broad constructions.  However, the Council stated
that “the reach of the canon is not that broad and, indeed, was intended to be comparatively
narrow.”  Therefore, under rule 3.2, a judge may only publicly comment on legislation that has a
direct connection to the regular judicial or administrative duties of a judge.  3

The Committee has reviewed several press releases from the organization in which
comments were made about legislation.  In one press release the organization applauded the
introduction of the Voting Rights Advancement Act.  The press release noted that the Act would
help eliminate voter ID laws that are inherently racist and discriminatory.  In another press
release, the organization applauded the introduction of a bill that included broadband as an
option in the Lifeline program.  Another press release praised amendments to the Justice For
Victims of Trafficking Act.  The amendments increased penalties for human trafficking, and the
amendments dedicated funds received from the increased penalties to enforcement and victim
assistance.  The release also criticized attempts to amend the legislation.  The releases included
the president’s name and a couple of the releases included comments from the president. 

Although these pieces of legislation deal with the law in the broadest sense, they do not
have a direct and primary connection to the judiciary or the regular duties of a judge.  These

 The Council provided examples, stating that judges may speak on matters such as “court3

personnel, budget, housing, and procedures related to the operation and administration of the
court.”
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public statements on political issues are thus beyond the scope permitted by the Code of Judicial
Conduct.  The Committee does not see a way in which a judge would be able to serve as a
president of the organization and not be tied to these types of press releases.  Therefore, a judge
may not serve as a president of an organization that publicly expresses views on legislation and
political issues that are not directly connected to the activities of a judge or the judicial system.  

Comment on pending cases:

Rule 2.10(A) states that “a judge shall not make any public statement that might
reasonably be expected to affect the outcome or impair the fairness of a matter pending or
impending in any court, or make any nonpublic statement that might substantially interfere with a
fair trial or hearing.”  In Informal Opinion 90-2, the Committee stated that the prohibition applies
to cases pending in any jurisdiction, including the United States Court of Appeals and the U. S.
Supreme Court.  The Committee stated that a “judge must abstain from public comment except
when making public comments in the course of official duties or explaining for public
information the procedures of the court.”  

The Committee reviewed a press release in which the organization announced that it had
filed an amicus brief in a case pending before the United States Supreme Court.  The president of
the organization specifically commented on the case, criticizing the lower court decision.  The
brief was certainly filed with the intent to affect the outcome of the case and therefore the
president’s statement in connection with the filing is reasonably viewed as expecting to affect the
outcome of the case.   A judge may not publicly comment about a case pending in the U.S.
Supreme Court when the judge is acting in the role of president of a civic organization that is a
participant in the proceedings.

Political Activity:

Rule 1.2 and rule 3.1 require judges to act in a manner that does not undermine public
confidence in the independence and impartiality of the judiciary.  The judiciary is an
independent, apolitical branch of government and judges must ensure that they do not engage in
activities that undermine public confidence in that independence.  Rule 4.1(A)(3) states that a
judge shall not “publicly endorse or oppose a candidate for any public office.”  The Committee
has reviewed two press releases issued by the organization in response to comments made by
presidential candidates.  The presidential candidates were criticized in both press releases and
both press releases included quotes from the president of the organization.  In one press release
the presidential candidate was identified by name and the candidate’s statements were called
offensive and derogatory, as well as dehumanizing and degrading.  In another press release the
presidential candidate was again mentioned by name and the release stated that the candidate had
attacked minority communities and that presidential candidates cannot win without the support of
communities of color. The statements can be viewed as opposition to those presidential
candidates. 
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In Informal Opinion 93-1, the Committee was asked whether judges may maintain
membership in a professional organization that had begun to endorse candidates for partisan
political office.  The Committee concluded that “judges may not maintain . . . membership in an
organization that endorses candidates for partisan political office, and . . . abstinence from the
endorsement process, even coupled with public notice of the abstinence, does not clear the way
for continued membership.”  The prohibition on maintaining membership in an organization that
endorses candidates extends equally to an organization that opposes candidates.  The concern 
is heightened significantly when the judge is not only a member of such an organization, but is
the president of the organization and is making the statements.  A judge may not make any public
statements that can be viewed as opposing or supporting a political candidate.

Fundraising:

In reviewing the organization’s webpage, the Committee also saw a press release related
to a fundraiser.  The organization conducted a national convention at which a raffle was held. 
The money raised from the raffle was donated to a local school.  The president of the
organization announced the fundraiser and discussed the benefits to the recipient.  A judge may
be the president of an organization that engages in fundraising.  However, a judge may not
participate in the fundraising.  A judge therefore may not issue or be mentioned in a press release
announcing a fundraiser and touting the benefits to the recipient. 

Conclusion:

The Committee recognizes the importance of judges being involved in community
activities.  Judges have unique abilities and perspectives to offer.  Judges are encouraged to
serve.  However, judges must remember that the Code of Judicial Conduct regulates conduct off
the bench as well as on the bench.  Judges must not engage in off-the-bench activities that
undermine public confidence in the integrity, impartiality, and independence of the judiciary. 
Even though judges may serve as officers in civic organizations, judges must be particularly
cautious when those organizations are advocacy groups.  A group that advertises itself as 
dedicated to advancing the political well-being of its members should automatically raise
concerns for a judge.

In short, a judge may not engage in political activities unless those activities involve the
law, the legal system, or the administration of justice.  A judge may not publicly comment on
statements made by political candidates.  A judge may not publicly comment on cases pending in
any court.  And, a judge may not be president of an organization that engages in those same
activities.  Judges must help ensure public confidence in an independent and impartial judiciary. 
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